Anturie pěstování

Anturie pěstování (pěstování anturie)Anturie neboli toulitka (Anthurium) je početný rod, který se vyskytuje v tropických lesích ve vyšších nadmořských výškách. Původní domovinou je především Střední a Jižní Amerika, dnes se již pěstuje i v jiných oblastech. Rostlina má charakteristické palicovité květenství (složené z malých květů), které je podpírané zvláštním větším listem tzv. toulec. Při dodržení vhodných podmínek může kvést po celý rok. Pro pěstování se nejčastěji volí Anthurium andraeanumZajímavostí je fakt, že přispívá k očistě ovzduší. Zároveň je nutné podotknout, že je jedovatá.

Rostlina se množí řízkováním, dělením, případně ji lze vypěstovat ze semen.

Substrát by měl být lehký a propustný (rašelina, písek…). Doporučuje se drenážní vrstva (např. štěrk, keramzit, perlit…), která zajistí odtok přebytečné vody.

Zaléváme pravidelně nejlépe měkkou vodou např. dešťovou, filtrovanou. Dbáme na to, aby byla půda vlhká, nikoliv mokrá. V zimě snížíme frekvenci zálivky. Rostlina preferuje vzdušnou vlhkost (60-80%), takže listy je vhodné rosit (pozor květy nikoliv).

Během vegetačního období nezapomínáme na pravidelné přihnojování (jednou za 14 dní, případně jednou za měsíc). Často se volí tekuté hnojivo.

Anturie vyžaduje stabilní teplotu cca 20°C. Nižší hodnoty (níže než 15-16°C) ji mohou poškodit.

Potřebuje dostatek rozptýleného světla. Nemá však ráda přímé slunce.

Přesazuje se po cca 2-3 letech.

Zdroje: iReceptar, Botanická zahrada Praha