Avokádo pěstování (pěstování avokáda z pecky)

Avokádo pěstování (pěstování avokáda z pecky)Avokádo je plod hruškovce přelahodného. Jedná se o stálezelený strom s jednoduchými listy a oboupohlavními květy. Preferuje tropické či subtropické oblasti s vlhkým klimatem, kde může dorůstat až do výšky cca 20 m.

Pro pěstování budeme potřebovat pecku avokáda, kterou jednoduše dáme do předpřipraveného substrátu. Špičatější část pecky by měla směrovat vzhůru.

Doporučujeme zvolit dostatečně velký květináč. Na dně vytvoříme drenážní vrstvu (např. štěrk, keramzit, perlit…). Půda by měla být propustná např. hlinitopísčitá (kořeny jsou náchylné k hnilobě). Obecně se doporučuje pH kolem 6.

Hruškovec vyžaduje světlé a teplé stanoviště, ovšem vyhýbáme se přímému slunci. Zároveň by měl být chráněn před větrem. Během léta jej můžeme umístit ven, jakmile se ochladí dáme jej zpět do místnosti s teplotou kolem 20°C.

Důležitá je též pravidelná zálivka, ale nepřeháníme to. Rostlina nemá ráda přemokření, takže dbáme na to, aby byla půda vlhká, nikoliv mokrá. Nedostatečné zalévání může způsobit hnědé konečky listů, při nadměrném množství vody zase dochází k žloutnutí a opadávání listů. Během vegetačního období se také doporučuje nezapomínat na hnojení, nejlépe jednou za 14 dnů.

Plody se obvykle objevují až po několika letech, takže je nutná trpělivost. Je však nutné podotknout, že ne všechny pěstované rostliny plodí, jelikož přeci jenom nelze vytvořit naprosto perfektní podmínky. I přesto to však můžeme zkusit.

Podrobněji o účincích

Zdroje: ireceptar.cz, realsimple.com