Brambořík pěstování

Brambořík pěstování (pěstování bramboříku)Brambořík (Cyclamen) je známý rod okrasných rostlin, který čítá cca 20 druhů. Přirozeným místem výskytu jsou evropské a asijské lesy, hojně se též pěstuje. Mezi nejčastější druhy patří brambořík perský (Cyclamen persicum) či nachový (Cyclamen purpurascens). Pozor rostlina je jedovatá.

Brambořík je trvalka, která vyrůstá z kulaté hlízy. Na lícové straně listů je charakteristická bílá či tmavá kresba. Charakteristickým znakem jsou barevné květy, na některých rostlinách mohou být různobarevné. Plodem je tobolka, která obsahuje semena. Pěstování bramboříku není náročné, ale je nutné dodržet několik zásad.

Půda by měla být propustná, obvykle se doporučuje substrát pro pokojové rostliny doplněný o rašelinu. pH by mělo být neutrální či mírně kyselé. Důležité je též nezapomenout na drenážní vrstvu (např. štěrk, keramzit, perlit…), která zajistí odtok přebytečné vody.

Rostlina vyžaduje světlo, avšak chráníme ji před přímým sluncem. Optimálním řešením tedy bude polostín.

Potřebuje stálou teplotu cca 10-15°C. Nemá ráda větší teplo, ale ani mráz. Obvykle se ji doporučuje dát do zimní zahrady, na chodbu či do meziokenního prostoru.

Potřebuje dostatek vody, ale nepřeháníme to – půda by měla být vlhká, nikoliv mokrá. Ideální je používat měkkou vodu, případně alespoň odstátou. Zaléváme do nádoby pod květináč, aby si kořeny vzaly tolik, kolik potřebují. Zbytek vylijeme.

Během vegetačního období můžeme též přihnojovat (cca jednou za 14 dní).

Na jaře listy opadají a je nutné zálivku omezit. Za nějakou dobu se objeví nová rostlina.