Bylinky na srdce

Bylinky na srdcePodpořit zdraví srdce lze především zdravým životním stylem – vyváženou stravou, dodržováním pitného režimu, dostatkem pohybu, pobytem na čerstvém vzduchu, omezením stresu a též bylinkami. Většinu lze užívat ve formě čaje, případně tinktury či tablet.

Mezi nejznámější určitě patří hloh obecný, ve starých herbářích se mu dokonce přezdívá „srdeční balzám“. Podporuje zdraví a správnou funkci tohoto orgánu, normální stav cév, prokrvení. Působí pomalu, takže se obvykle doporučuje užívat pravidelně a delší dobu.

Již samotný název srdečníku obecného nám napovídá, že se již po staletí používá pro podporu tohoto orgánu.  Přispívá ke zdraví a správné funkci srdce a cév, ale též k uklidnění. Vhodný je též šišák bajkalský.

Výše zmíněné byliny lze užívat jak samostatně, či ve formě směsi, kterou užíváme 2-3 denně.

  • 1 díl hloh list s květem,
  • 1 díl hloh květ,
  • 1 díl srdečník,
  • 1 díl kozlík (či petržel).

Srdeční sval podporuje kontryhel.

Určitě též nesmíme zapomenout na jmelí, které velmi doporučovala i Marie Treben. Je obzvláště vhodné právě v dnešní uspěchané době plné stresu a napětí. Bylina podporuje správnou funkci srdce, cév, přispívá k normálnímu tlaku. Nejčastěji se užívá ve formě tinktury, případně se připravuje čaj studenou cestou.

Vhodné je též nezapomínat na mrkevpetržel, které přispívají ke zdraví a správné funkci tohoto orgánu.

Známá opatka Hildegarda von Bingen (1098-1179), doporučovala připravit petrželovo-medové víno. Užívá se po lžících:

Suroviny:

  • 1 l vína
  • 10 čerstvých stonků petržele s listy
  • 1-2 polévkové lžíce vinného octa
  • 300 g včelího medu

Příprava:

Do litru přírodního vína se dá deset čerstvých stonků petržele i s listy, k tomu se přidá jedna až dvě polévkové lžíce vinného octa. Vše se 10 minut povaří na slabém plameni (pozor, pění to!).

Potom se přidá 300 gramů pravého včelího medu a opět se nechá 4 minuty povařit. Láhve se vypláchnou silným alkoholem a víno na srdce se do nich za horka naplní. Důkladně uzavřeme! Na dně se vytvoří usazenina, není však škodlivá a je možné ji klidně vypít.

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: Zdraví z Boží lékárny, Marie Treben, Herbář léčivých rostlin, 2. díl, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, bylinkyprovsechny.cz

Zmíněné produkty:

Srdce set