Bylinky na stres

vStres je přirozenou reakcí organismu na zátěž. Ovšem i zde platí pravidlo vše s mírou a měli bychom pamatovat na přísloví „stres je dobrý sluha, ale zlý pán.“

Zásadní roli samozřejmě hraje životní styl, takže je důležité nezapomínat na odpočinek, zdravou stravu, pitný režim, pohyb (např. chůze či oblíbená cvičení) a pobyt na čerstvém vzduchu. Kromě toho lze organismus podpořit i bylinkami.

Mezi nejznámější určitě patří meduňka. Podporuje nervy, zdravý spánek a psychickou kondici. Nejčastěji se podává ve formě klasického nálevu, často se kombinuje i s jinými podobně působícími bylinkami. Je chuťově velmi příjemná a lze ji užívat dlouhodobě. Podává se často i dětem. Kombinace meduňky a levandule je vhodná pro přípravu relaxační koupele.

Srdečník bývá často zmiňován pouze v souvislosti se srdcem, ovšem určitě nesmíme zapomínat na to, že podporuje celkové uklidnění. Dokonce se mu někdy dává přednost před kozlíkem. Bylina je vhodná při přepracovanosti a stresových situacích. Srdečník obvykle užíváme ve formě nálevu, kapek či prášku.

Již zmíněný kozlík přispívá k uklidnění nervů, využívá se při strachu, stresu a podporuje klidný spánek. Užívá se ve formě tablet, valeriánských kapek či v kombinaci s jinými bylinkami např. již zmíněnou meduňkou, dále též třezalkou, lípou a heřmánkem.

Třezalka se je již po staletí využívá pro podporu zdraví nervů. Přispívá k normálnímu spánku, uklidnění a psychické pohodě. Užívá se ve formě nálevu, kapek či tablet.

Eleuterokok lidově nazývány sibiřský ženšen je méně známou rostlinou. Patří mezi přírodní adaptogeny, takže podporuje odolnost organismu vůči vnějším podmínkám. Využívá se i při rekonvalescenci. Nejčastěji se užívá ve formě tinktury.

Mučenka je další vhodnou volbou, jelikož podporuje klidný spánek a duševní harmonii. Užívá se ve formě čaje, kapek či se přidává do směsí.

Mateřídouška přispívá ke klidu a harmonii, podporuje zdravý spánek. Je vhodná i pro malé děti a v běžném množství nebyly zaznamenány nežádoucí účinky. Z byliny připravujeme klasický čaj.

Šišák bajkalský je velmi oblíben především v čínské tradiční medicíně. Kořen se využívá při stresu, přepracovanosti, podporuje uklidnění a dobrý spánek. Užívá se ve formě tinktury, tablet či prášku.

Na závěr je též vhodné zmínit vrbku (neboli vrbovka úzkolistá) a chmel.

Bylinná směs I. – stejné díly mučenky, kozlíku, chmelu a meduňky.

Příprava: 1 čajovou lžičku zalijeme vodou, několik minut louhujeme. Užíváme 2-3x denně.

Bylinná směs II. – stejné díly meduňky, vrbky, třezalky a chmelu.

Příprava: 1 čajovou lžičku zalijeme vodou, několik minut louhujeme. Užíváme 2-3x denně.

Bylinná směs III. dle Janči:

  • Dobromysl nať 40 g
  • Eleuterokok kořen 20 g
  • Leuzea list 20 g
  • Vřes květ 10 g
  • Třezalka nať 10 g.

Podáváme 2-3 šálky nálevu denně, poslední nejpozději do 17:30 hodin.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, Herbář léčivých rostlin, Jiří Janča, Josef A. Zentrich,

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zmíněné produkty:

Stres set

Nervy a stres duál