Bylinky na střeva

Bylinky na střeva (byliny na střeva)Střevo se dělí na tenké a tlusté a jedná se o nejdelší část trávicího traktu (cca 7 metrů). Dochází zde ke vstřebávání živin, v tenkém střevě pokračuje trávení a v tlustém zase dochází k zahuštění tráveniny a následnému vyloučení z těla.

Zdraví střev samozřejmě zásadně ovlivňuje životní styl – dostatečný příjem čisté vody, zdravá strava, pohyb a omezení stresu, škodlivých látek. Zároveň lze střeva podpořit i bylinkami, pokusíme se zmínit ty nejznámější.

Měsíček lékařský patří mezi oblíbené bylinky v rámci podpory zdraví střev. Můžeme jej užívat samostatně ve formě čaje, prášku či tinktury, případně jej přidat do směsi.

Dále určitě musíme zmínit borůvku, která podporuje funkci střev a sliznici. Můžeme užívat jak plody, tak i list, ze kterého připravíme nálev. Borůvky jsou vhodné i pro děti.

Heřmánek lékařský patří mezi další vhodné bylinky, může se podávat i dětem. Nejlepší je připravit si heřmánkový čaj – 1 lžičku přelijeme 250 ml vody a necháme několik minut louhovat.

Puškvorec přispívá k podpoře správné funkce a zdraví tohoto orgánu. Využíváme jej nejlépe ve formě prášku z kořene, případně jako tinkturu.

Vhodnou volbou je určitě benedikt, který obecně podporuje správné trávení.

Tužebník jilmový podporuje střevní mikroflóru a správnou funkci střev.

Často se též doporučuje psyllium. Rozpustná vláknina přispívá ke stavu normy. Užívá se po lžičkách nejlépe nalačno.

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: Herbář léčivých rostlin, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, bylinkyprovsechny.cz