Bylinky na tlak

Bylinky na tlak (byliny na tlak)Pod slovem krevní tlak rozumíme tlak, který vyvíjí krev na stěnu cévy, kterou protéká. Srdce pumpuje krev do oběhu. Rozlišuje se obvykle dvě hodnoty – systolický a diastolický tlak. Optimální hodnoty tlaku jsou dnes 120/80 mm Hg.

Tlak je samozřejmě velmi ovlivněn životním stylem, takže bychom neměli zapomínat na zdravou stravu, dostatek pohybu, pobyt na čerstvém vzduchu a omezení negativních faktorů včetně stresu. Doplňkem jsou též bylinky na tlak, které též zároveň podporují zdraví srdce a cév.

Mezi nejznámější určitě patří jmelí, které nejčastěji užíváme ve formě tinktury či studeného macerátu.

Hloh je další vhodnou volbou, opět jej lze užívat jako bylinné kapky. U této bylinky mnozí autoři zdůrazňují, že je nutné ji užívat dlouhodobě.

Srdečník podporuje nejen srdce, ale též přispívá k normálnímu krevnímu tlaku. Nejčastěji se užívá ve formě tradičně připraveného nálevu či tinktury.

Dále je též nutné zmínit všem známý česnek. Můžeme jej užívat jak v čerstvé formě, tak i např. ve formě tablet.

Podobně účinná je i petržel a kopr. Petržel se využívá nejen v kuchyni, ale též se připravuje nálev. U kopru můžeme užívat buď semeno (např. v rozemleté formě) či si připravit nálev z natě.

Velkým pomocníkem je také červená řepa, ze které můžeme připravit čerstvou šťávu.

Seznam by nebyl kompletní bez kopřivy, která obecně podporuje normální stav krevního oběhu. Lze ji užívat samostatně či přidat do bylinné směsi.

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, Herbář léčivých rostlin, Jiří Janča, Josef A. Zentrich

Zmíněné produkty:

Tlak set

Tlak duál