Eukalyptus pěstování

Eukalyptus pěstování (pěstování eukalyptu)Eukalyptus je neopadavý strom či keř, který původně pochází z Austrálie. Dnes se již pěstuje i v jiných oblastech světa. Starší stromy mají charakteristické dlouhé úzké listy. Využívá v potravinářském a textilním průmyslu (žvýkačky, bonbony, nápoje, papír…), stavebnictví (nábytek, podlahy…), farmaceutickém odvětví, lidovém léčitelství. Přispívá k normálnímu stavu dýchacích cest a relaxaci.

Pěstování není složité, ale je nutné zajistit vhodné podmínky. Mezi oblíbené druhy patří Eucalyptus parvula, Eucalyptus gunnii, Eucalyptus globulus. Rostlinu si můžeme vypěstovat i ze semen, které vyséváme povrchově a jen jemně zatlačíme do substrátu. Nejlepší dobou je obvykle jaro, ale není to podmínka.

Budeme potřebovat dostatečně velkou nádobu. Půda by měla být lehká a propustná, takže může zvolit směs zahradního substrátu s rašelinou a pískem. Optimální pH je kyselé či neutrální. Doporučuje se též nezapomínat na drenážní vrstvu (např. štěrk, keramzit, perlit…), která zajistí odtok přebytečné vody.

Jelikož se jedná o tropickou rostlinu, tak vyžaduje dostatek světla a tepla. Během léta je vhodné ji umístit ven (na zahradu či balkón). Pakliže takovou možnost nemáme, dáme květináč k oknu.

Zaléváme až tehdy, kdy je již vrchní vrstva substrátu suchá. Rostlina vydrží bez vody cca týden, takže bychom ji měli kontrolovat pravidelně. Vodu dáváme do nádoby pod květináč, aby si kořeny vzaly tolik, kolik potřebují. Zbytek vody vylijeme. V zimě zálivku omezíme.

Během vegetačního období můžeme též přihnojovat (cca jednou za 14 dní).

V průběhu růstu lze rostlině pomoci a zajistit oporu (např. bambusová tyč). Jakmile se rostlina začne rozrůstat, přesadíme ji. Dáváme však vždy pozor na to, abychom nepoškodili kořenový systém.

Zdroje: rostlinky.cz