Levandule pěstování

Levandule pěstování (levandule lékařská pěstování)Levanduli lékařskou (Lavandula angustifolia) určitě není nutné představovat. Hojně se užívá v kosmetice, v domácnosti, potravinářském odvětví a v lidovém léčitelství.

Podrobněji o účincích

Jedná se o polokeř se silně rozvětveným stonkem a aromatickými fialovými květy. Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou lehčí půdu. Během první zimy po výsadbě chráníme rostlinu před holomrazy, na počátku zimy se ji doporučuje lehce zakrýt. Sklízíme klasy modrých květů (někdy i listy).

V únoru až březnu se doporučuje dělat výsev semen v teplých prostorách (např. skleník, byt – teplota cca 20°C). Do substrátu je vhodné přimíchat písek.  Hloubka výsevu by obvykle měla být cca 0,5 cm. Pravidelně zaléváme, obvykle vzklíčí za 3-4 týdny.

Výsadba na venkovní záhon by měla proběhnout v červnu, kdy již není nebezpečí přízemní mrazů. Při výsadbě bychom měli dbát na doporučený spon – vzdálenost mezi řádky: cca 30 cm, vzdálenost rostlin mezi sebou v jednom řádku: cca 30-40cm.

Rostlina obvykle není náročná na speciální živiny, občas ji můžeme přihnojit. Obvyklý termín sklizně je červenec až září.

Obvykle se též doporučuje nezapomínat na pravidelné stříhání rostliny, které podpoří její další růst. Během řezu dbáme na to, abychom zkrátili pouze mladé části a nestříhali do dřevnaté části (u mladších rostliny, kdy je dřevnaté části minimum, se doporučuje ponechat cca 10 cm rostliny nad zemí).

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, Pěstujeme bylinky v bytě, Stephanie Hauschild, Semo

Zmíněné produkty:

Levandule semena