Libeček pěstování

Libeček pěstování (pěstování libečeku)Libeček lékařský sebou představuje mohutnou aromatickou vytrvalou rostlinu, která patří do čeledi miříkovité. Využívá se hojně v kuchyni (při přípravě omáček, polévek apod.), proto si získal přezdívku „přírodní Magii“. Též se hojně využívá v lidovém léčitelství.

Podrobněji o účincích

Pěstování není náročné. Rostlina preferuje světlo, ale lze ji pěstovat i v polostínu. Vyžaduje výživnou, vlhkou půdu, doporučuje se spíše volit vápenatou a kyprou (v těžké a přemokřené se jí nedaří). Nesnáší přemokření.

Můžeme využít buď semena, či již mladé rostliny. Libeček můžeme pěstovat na okenním parapetu či balkoně. Ovšem v těchto případech je obvykle nižší a většinou nekvete. Jednou ročně se doporučuje přesadit do většího květináče. Není citlivý na chlad, stonky se odstřihnou, přezimuje bez problému. Květináč můžeme přesunout do chladnější místnosti.

Nedoporučuje se vysévat či vysazovat na místo, kde byly v loňském roce mrkev, petržel, pastinák, celer, kopr, kmín či koriandr, abychom předešli možným problémům s pěstováním.

V březnu či dubnu provedeme výsev do zahradního substrátu. Zakryjeme fólií, aby substrát zůstal stále vlhký. Dáme na světlé a teplé místo. Přesazujeme cca v červnu. Semena můžeme vysévat i na záhon do hloubky cca 1 cm (nejlépe na podzim, případně na jaře). Po výsevu semena klíčí velmi pomalu.

Doporučený spon pěstování je 60 x 60 cm (doporučená vzdálenost mezi řádky: 60 cm, vzdálenost rostlin mezi sebou v jednom řádku: 60 cm). Větší rostliny vyjednotíme na vzdálenost asi 30 cm.

Listy se sklízí postupně dle potřeby, kořeny pak na podzim (alespoň u dvouletých rostlin).

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, toprecepty.cz, Wikipedie

Zmíněné produkty:

Libeček semena