Lilie pěstování

Lilie pěstování (pěstování lilií)Lilie (Lilium) je početný rod jednoděložných rostlin, který se nejčastěji vyskytuje v mírném či subtropickém pásu. V ČR se nejčastěji setkáme s lilií zlatohlavou (Lilium martagon) a cibulkonosnou (Lilium bulbiferum), na zahrádkách však potkáme i další např. královskou (Lilium regale).

Lilie bělostná (Lilium candidum) má nejen okrasný význam, ale též se používá v lidovém léčitelství. Podporuje přirozenou detoxikaci a zdraví pokožky. Pro svou vůni se mnohé druhy využívají v parfumérii, liliový olej se přidává do kosmetických výrobků.

Rostlina není příliš náročná na pěstování, lze ji vysadit jak na zahradě, tak i v květináči, kdy dbáme na to, aby byla nádoba dostatečně velká.

Nejčastěji se pěstuje z cibule, kterou dáme do země špičkou nahoru. Vysazuje se buď na podzim, či na jaře, nejlépe do hloubky cca 10-15 cm. Obvykle se sází po skupinkách, do květináče dáme 2-3 cibulky. Mnozí prodejci nabízejí již ošetřené cibule (proti plísním). Pěstování ze semen je méně časté, jelikož trvá delší dobu.

Lilie preferuje propustnou kyprou půdu, nejlépe hlinitopísčitou s rašelinou či kompostem. Má ráda slunná a teplá místa, případně polostín. Během vegetačního období nezapomínáme na pravidelné přihnojování. Vysoké lilie vysazujeme nejlépe hned vedle opory.

Zaléváme pravidelně – má ráda vodu, ovšem nepřeháníme to. Dbáme na to, aby byla půda vlhká, nikoliv mokrá. Rostlina se proto často vysazuje na vyvýšený záhon či mírný svah. Na dně jamky či květináče se obvykle vytvoří drenážní vrstva (např. štěrk, hrubý písek…), která zajistí odtok přebytečné vody. Během chladnějšího období zálivku omezíme.

Pokud rostlinu pěstujeme v květináči, tak během teplého období ji můžeme dát ven, jakmile se ochladí, vrátíme květináč zpět do tepla. V případě, že ji pěstujeme venku, tak máme dvě možnosti. Jelikož se nejčastěji jedná o mrazuvzdornou rostlinu, tak před příchodem chladnějšího období se odstraní suchá lodyha, cibule se nechá v zemi a vytvoříme ochrannou vrstvou (např. z mulče). Některé exotičtější druhy mohou zimu nepřežít. V tomto případě se doporučuje cibuli vyndat a nechat během zimy v chladnějším místě např. ve sklepě.

Zdroje: ireceptar.cz, www.nkz.cz