Monstera pěstování

Monstera pěstování (pěstování monstery)Monstera (Monstera) je početný rod tropických rostlin. Nejčastěji se jedná o liány, tedy popínavé rostliny s dřevnatým stonkem, mají vzdušné kořeny. Častým charakteristickým znakem jsou velké děrované listy, které umožňují lépe zvládnout období silných dešťů. U mladých rostlinek mohou chybět, vytvoří se s časem. Květenství sebou představuje palici obalenou toulcem (zveličená forma listů, která podpírá květenství). Plod je jedlý, ovšem pozor ostatní části jsou jedovaté.

Pěstování rostliny není náročné a říká se, že prostor, ve kterém se nachází, harmonizuje. Mezi nejoblíbenější druhy patří – Monstera deliciosa, Monstera adansonii, Monstera minima atd.

Budeme potřebovat dostatečně velkou nádobu. Na dno umístíme drenážní vrstvu (např. štěrk, keramzit, perlit…). Půda by měla být dobře propustná s dostatkem živin (nejlépe na bázi rašeliny). pH – kyselé či neutrální.

Vyžaduje dostatek rozptýleného světla, jinak se nemusí vytvořit typické díry. Rostlina se dokonce dokáže otáčet za zdrojem světla, chráníme ji však před přímým sluncem. Snažíme se zajistit stabilní teplotu (kolem 20°C), ovšem nedoporučuje se ji dávat vedle topení.

Zaléváme pravidelně, nejlépe tehdy, kdy je již vrchní vrstva substrátu suchá (cca 1x týdně). Dbáme na to, aby rostlina nestále ve vodě – půda by měla být vlhká, nikoliv mokrá. Žluté skvrny na listech nejčastěji signalizují, že je monstera přelitá. Hnědnutí okrajů zase poukazuje na nedostatečnou vlhkost, proto se doporučuje pravidelné rosení (preferuje vzdušnost vlhkost nad 60%) či umístění do blízkosti zvlhčovače vzduchu. V průběhu chladnějšího období roku zálivku omezíme.

Během vegetačního období nezapomínáme na pravidelné přihnojování cca 1x měsíčně (tekuté hnojivo).

Vhodné je též myslet na oporu, jakmile se rostlina rozrůstá. Množíme řízkováním.

Zdroje: Wikipedie, lovethegarden.com