Jak pěstovat zázvor doma?

Jak pěstovat zázvor doma (pěstování zázvoru v květináči)Zázvor je bezpochyby výborným pomocníkem v každé domácnosti. Nejenže se přidává do některých pokrmů a nápojů, ale zároveň podporuje přirozenou obranyschopnost, trávení.

Jedná se o vytrvalou rostlinu, mezi největší producenty se řadí Indie, Čína a Nigérie. Vytváří růžovobílé nebo nažloutlé květy.

Samozřejmě si oddenek můžeme vždy koupit, nebo si jej i samostatně vypěstovat. Paradoxně to není těžké. Není totiž příliš náročný na světlo a lze jej vypěstovat z kořene zázvoru lékařského (přesněji z oddenku), který běžně nakupujeme v obchodech. Obvykle se doporučuje začít pěstovat koncem zimy či začátkem jara, ale jde to i v průběhu celého roku.

Jak pěstovat zázvor doma?

Nedříve dáme zázvor do teplé vody a necháme jej takto přes noc.

Připravíme si širší květináč s hlínou (šířka alespoň 30 cm, aby měla rostlina prostor, kam růst) a vhodným odtokem pro přebytečnou vodu. Dáme do něj namočený kořen a přikryjeme cca 3–5 cm vrstvou hlíny. Při naklíčeném kořenu, dáváme klíčící pupeny směrem nahoru.

Květináč necháme na teplém místě s nepřímým světlem a pravidelně zaléváme. Zázvor nemá rád mraz, ovšem během teplého období jej můžeme nechávat i venku. Roste pomalu, první výhonky se objeví až po několika týdnech.

Obvykle čas na první sklizeň budou signalizovat nažloutlé listy. Tehdy hlínu odhrneme, uřízneme kousek kořene a opět zasypeme. Z menších oddenků je možné vypěstovat i další rostliny.

Nakonec je nutné zmínit, že pokud máte k dispozici sazenice či semena, tak samozřejmě doba pěstování bude rychlejší. Postup je stejný, jenom vynecháme první krok s vodou.

Podrobněji o účincích

Zdroje: napovime.cz, bylinkyprovsechny.cz, ireceptar.cz