Bylinky na průdušky a plíce

Bylinky na průdušky (bylinky na plíce, babské rady na průdušky)Průdušky vedou vzduch, v plicích pak dochází k výměně plynů (kyslík, oxid uhličitý) mezi vzduchem a krví. Řadí se do dolních cest dýchacích a jejich správnou funkci lze podpořit zdravým životním stylem, pohybem, pobytem na čerstvém vzduchu a též bylinkami.

Mezi nejznámější určitě patří jitrocel a mateřídouška. Můžeme je užívat buď samostatně např. ve formě tradičně připravovaného nálevu nebo jako směs (v poměru 1:1).

Dále určitě musíme zmínit sléz, který přispívá ke zdraví sliznic, dýchacích cest.

Divizna a borovice podporují normální stav průdušek a plic. Z bylin se připravuje nejen čaj, ale i sirup.

Lichořeřišnice se spíše zmiňuje v rámci urologie, ale často se zapomíná, že se využívá i v rámci respiračního systému. Nejčastěji se podává ve formě kapek.

Vhodnou volbou je proskurník, řepík a šalvěj. Připravujeme z nich tradiční nálev či se přidávají do bylinných směsí.

No a samozřejmě nesmíme zapomenout na plicník lékařský. Z jeho názvu již poznáme hlavní oblast, kde se využívá. Lze jej podávat samostatně, ale častěji se volí kombinace s dalšími bylinkami. Zpravidla se nedoporučuje užívat déle než 3 týdny a během kúry je nutné dodržovat pitný režim. V případě potřeby lze kúru opakovat, ale až po dvoutýdenní přestávce.

O cibulovém sirupu jste již určitě slyšeli. Jeho příprava je jednoduchá, přitom však podpoří zdraví dýchacích cest.

Zevně se doporučuje aplikovat mast, olej či obklad na hruď a záda. Vhodné jsou též inhalace (např. s eukalyptem).

Babské rady na průdušky a plíce

Velmi vhodné je teplo. Nejjednodušším řešením je buď použití solného polštářku, či pytlíčku se solí, který si vyrobíte sami. Sůl pak stačí zahřát na suché pánvi a přiložit na hrudník či záda. Sůl nejčastěji udržuje teplo i 60 min, takže se doporučuje prohřívat alespoň 2x denně – ráno a večer.

POZOR: sůl nesmí být horká, takže vždy mějte po ruce například ručník, do kterého lze polštářek či sáček zamotat. Při zahřívání hrudi dbejte na to, aby polštářek nikdy nebyl nad oblastí srdce.

Tuto metodu lze jej aplikovat prakticky vždy, kdy není vysoká teplota. Při teplotě pak lze teplo nahradit například plackou z medu, másla a mouky ve stejném množství, kterou přiložíme na hrudník a zafixujeme na několik hodin.

Určitě se již též slyšeli o inhalacích, při kterých používáme buď přímo bylinky či éterické oleje např. eukalyptus nebo borovice (přidáme např. do aromalampy) pro usnadnění dýchání obzvláště před spánkem.

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, Herbář léčivých rostlin, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Wikipedie

Zmíněné produkty:

Průdušky a plíce duál

Průdušky a plíce set