Rakytníkový olej účinky

Rakytníkový olej účinkyRakytníkový olej je lidstvu znám již několik tisíc let. V průběhu času si získal řadu přezdívek např. „tekuté zlato.“ Dodnes se hojně využívá v čínské a tibetské medicíně, přírodním léčitelství a homeopatii. Dokonce jej používali astronauti. A v roce 2005 se stal rostlinou roku ve Finsku.

Olej se získává z rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides), což je hustě větvený trnitý keř, obvykle dorůstající do výšky 2 až 10 metrů. Většinou jej všichni poznáme hlavně díky oranžovým plodům, které se společně s listy a větvičkami využívají v přírodní medicíně.

Olej sebou představuje tmavě oranžovou tekutinu, charakteristického aroma a chuti. Doslova se jedná o přírodní koncentrát vitamínů a pro tělo prospěšných látek. Obsahuje vitamín C, flavonoidy, cukry, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, a další biologicky aktivní látky.

Účinky

  • Podporuje zdraví žaludku, střev, jater.
  • Přispívá k normálnímu stavu imunitního systému.
  • Podporuje funkci kardiovaskulární soustavy (1).
  • Přispívá ke zdraví pokožky, vlasů (2).

Nežádoucí účinky

I zde platí obecné doporučení – vše s mírou. Velké dávky mohou způsobit zažívací potíže. V případě užívání léků je vždy nutné užívání konzultovat s lékařem. Jelikož prozatím neexistuje dostatek výzkumů nedoporučuje se užívat během těhotenství, kojení a malým dětem.

Dávkování

Olej se zpravidla užívá 2-3x denně po mocca lžičkách, při zevním použití jej užíváme obyčejně 2 až 3krát denně.

Zmíněné produkty:

Rakytníkový olej

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: Herbář léčivých rostlin, 4. díl, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, 21stoleti