Sušení bylin (sušení bylinek)

Sušení bylinek (sušení bylin)Existuje celá řada názorů na to, jak se mají bylinky správně sušit. Níže uvádíme obecná doporučení, kterými se můžete inspirovat.

– Obvykle se nedoporučuje provádět úpravy bylin (řezání, drcení, lámání) před jejich usušením.

– Bylinky se nikdy neoplachují, proto se obvykle doporučuje dbát na čistotu prostředí, ve kterém se sbírají.

– Bylinky lze sušit jak umělým, tak i přirozeným teplem.

– V případě využití umělého tepla se doporučuje optimální teplota při sušení bylinek od 30°C do 45°C. Přičemž není vhodné tuto hranici překračovat.

– Je nutné zajistit dostatečné proudění vzduchu např. prostory s průvanem. Doporučuje se bylinky sušit v málo prašných prostorech s minimální vlhkostí (např. není vhodné sušit v kuchyni).

– Velmi vhodné je použití sítových stojanů, které umožňují proudění vzduchu nejen nad, ale i pod sušenými bylinami. Výbornou volbou je též sušení na šňůře, ve věchtech, kyticích a svazcích.

– Obvykle se doporučuje sušit byliny ve stínu.

– Rostliny rozložíme rovnoměrně v tenké vrstvě, nejlépe na čistých papírech, ale pokud možno ne na zemi, která jednak obsahuje vždy nějakou vlhkost a jednak na změny vlhkosti citlivě reaguje.

– Sušení bylinek lze urychlit obracením sušeného materiálu asi ve 2/3 sušicí doby, ale můžeme obracet i častěji. Obracíme opatrně, abychom bylinku zbytečně nepoškodili.

Dokonalé usušení lze zkontrolovat tak, že zhruba 50 g sušené rostliny dáme do igelitového sáčku a ten pevně uzavřeme. Jestliže se do pěti hodin na stěnách sáčku objeví jemný opar z kondenzovaných vodních par, není sušení ještě u konce.

Při sušení bylin musíme počítat s výrazným úbytkem hmotnosti sušeného materiálu. Tato ztráta se vyjadřuje tzv. sesýchacím poměrem. Ten je u kůr a kořenů 1:3 až 1:4, u listů a natí 1:5 až 1:6, u květů 1:7 až 1:8, u plodů podle okolností až 1:10. Samozřejmě i zde jsou možné výjimky, například šípky sesýchají v poměru 2:7.

Jestli při sušení bylina zčerná či zplesniví, jde o znehodnocení a takovou bylinu se doporučuje vyřadit.

Zdroje: Herbář léčivých rostlin, I. díl, Jiří Janča, Josef  A. Zentrich