Tymián pěstování

Tymián pěstování (pěstování tymiánu)Tymián obecný (Thymus vulgaris) je trvalka, která nejspíše pochází z oblasti Středomoří. Dnes se již pěstuje i v jiných oblastech. Je to nízký aromatický rozvětvený polokeřík s úzkými listy a nachovými květy, které se objevují v květnu až červnu. Hojně se využívá v kuchyni jako koření, přidává se též do kosmetických výrobků. Dodnes se využívá v lidovém léčitelství.

Tymián můžeme pěstovat jak ze semen, tak i ze sazeniček, které lze vysadit až v květnu.

V březnu až dubnu se doporučuje vysít semena ve vytápěných prostorách (např. skleník, byt). Hloubka výsevu by neměla být moc hluboko, aby měla semena dostatek světla (cca 0,4 cm). Výsadba na venkovní záhon se provádí od května do června.

– 20 x 20 cm – doporučený spon pěstování (doporučená vzdálenost mezi řádky: 20 cm, vzdálenost rostlin mezi sebou v jednom řádku: 20 cm)

Rostlinu můžeme pěstovat v květináči, truhlíku či na zahradě. Substrát by měl být lehký, nejlépe písčitohlinitý s dostatečným množstvím humusu a vápna. Pakliže jej pěstujeme v nádobě, tak určitě nesmíme zapomenout na spodní drenážní vrstvu (např. štěrk, keramzit, perlit…).

Tymián preferuje dostatek slunce, teplo a menší množství zálivky. Hnojíme jen trochu během vegetativního období. Pakliže jej pěstujeme uvnitř, umístíme jej např. vedle okna s dostatečným slunečním zářením či do zimní zahrady, během léta jej můžeme dát ven. Musíme jej chránit před chladem. Květináč tedy umístíme opět dovnitř, venkovní rostlinu zastřihneme (na cca třetinu) a přikryjeme.

Sbírá se obvykle v květnu až červenci, těsně před rozkvětem, nejlépe dopoledne a za suchého počasí. Sušíme v tenké vrstvě či zavěšených svazcích.

Rostlinu můžeme množit i řízkováním.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz