Vánoční hvězda pěstování   

Vánoční hvězda pěstování (pěstování vánoční hvězdy)Pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima) je spíše znám pod názvem vánoční hvězda či poinsettia. Řadí se do čeledi pryšcovitých a pochází ze Severní a Střední Ameriky. Byl poprvé popsán v roce 1834. Pro svůj vzhled se řadí mezi oblíbené vánoční atributy. Každoročně se v USA prodá cca 70 milionů kusů.

Ve vhodných podmínkách může dorůstat až do výšky 4 m. Je to opadavý keř. Má dlouhé, zelené listy, které mají obvykle kopinatý tvar. Charakteristickým znakem jsou samozřejmě červené listeny, v dnešní době se však již objevují i jinak zbarvené kultivary např. růžové, žluté či bílé. Žluté květy jsou nenápadné a umístěné ve středu listenů. Plodem je tobolka.

Pozor rostlina není vhodná pro vnitřní užívání (v některých případech se objevují zažívací potíže) a i při zevním kontaktu může u některých jedinců způsobovat alergickou reakci na kůži.

Jelikož se jedná o teplomilnou rostlinu, tak samozřejmě preferuje stabilní teplotu. Většina odborníků uvodí teplotu v rozmezí 15- 25°C. Nemá ráda chlad, takže bychom se měli vyhnout teplotám nižším 10°C. Zároveň ji však nedáváme ani do blízkosti topení či krbu.

Vánoční hvězda potřebuje dostatek světla, ovšem nesnáší přímé slunce. Od začátku října vyžaduje též dostatek tmy cca 14-16 hodin. Doporučuje se ji večer zakrýt, abychom omezili i umělé světlo.

Ohledně zalévání to nepřeháníme – půda by měla být vlhká, nikoliv mokrá. Zaléváme pravidelně. Ideální čas je tehdy, kdy vrchní vrstva substrátu vyschne. Používáme měkkou vodu, případně alespoň odstátou. Vhodné je též pravidelné rosení.

Po odkvětu (cca leden či únor) snížíme zálivku a přemístíme nádobu na chladnější místo. Na začátku jara provedeme seříznutí cca na 10 cm a následně rostlinu přesadíme.

Budeme potřebovat dostatečně velkou nádobu. Půda by měla být lehká a propustná, takže může zvolit substrát doplněný o rašelinu a písek. Doporučuje se též nezapomínat na drenážní vrstvu (např. štěrk, keramzit, perlit…), která zajistí odtok přebytečné vody. Zaléváme a hnojíme opět pravidelně (cca jednou za 3-4 týdny).

Rostlina se množí řízkováním.

Zdroje: ireceptar.cz, Wikipedie, gardenersworld.com